Om mig

Om Karin Szymaszko

Karin Szymaszko 


Född och uppvuxen i Kyhl på Österlen.


Idag bor jag i Hagestad Mosse, på södra Österlen vid Sandhammaren. I bostaden har jag också min ateljé och galleri, Galleri Mossen. Galleriet är inrymt i en klassisk skånelänga från 1860-talet och vackert beläget mellan vinodlingarna.


Jag arbetar huvudsakligen med glasfusing och kakelmålning, och är i det stora hela autodidakt, learning by doing är vad som gäller. Stor experimentell lusta och livlig fantasi kännetecknar mina alster.

 

Konst har alltid funnits nära i vardagen, men tog fart efter pappas bortgång för ca trettio år sedan. Eftersom både han och farfar målade marint, fanns det mycket material efterlämnat, och jag började måla fartyg i olja och på kakel, ett sätt att hantera sorgen och saknaden.


Min resa mot glasets förtrollade värld började med enkel målning på kakel. Givetvis tog experimentlustan över, jag ville hitta ett eget uttryckssätt. Olika material testades, sand, metall, glaspärlor och slutligen glas direkt på kakel, en metod som skulle vara omöjlig enligt förståsigpåare. Jag lyckades! Därmed var vägen utstakad. Nu ville jag arbeta med glas och dess oändliga möjligheter.


Medlem i Svenska Konstnärsförbundet